Wielogodzinna obecność w szkole stawia przed młodym człowiekiem sporo wyzwań. Przez większą część czasu powinien on być skupiony, gotowy do pracy, zrozumienia i wypełniania poszczególnych zadań. Aby było to możliwe, potrzebne jest solidne zaplecze w postaci właściwego przygotowania już w domu.

Jednym z takich elementów jest prawidłowe odżywianie. Trudno wyobrazić sobie efektywną pracę (a do takich niewątpliwie należy proces edukacji), gdy rozpoczyna się ją z pustym żołądkiem. I mimo że wielu uczniom (a nierzadko także dorosłym) trudno rano myśleć o posiłku, warto o niego zadbać. Z tej porannej dawki energii organizm będzie korzystał przez cały dzień.

Kolejną ważną kwestią jest możliwość drugiego posiłku (drugie śniadanie, obiad) podczas szkolnego dnia. Im zdrowsze to będą posiłki, tym lepiej. O ile w szkolnych stołówkach serwujących przygotowywane na miejscu posiłki obiady są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, o tyle jakość przynoszonych przez uczniów śniadań pozostawia często wiele do życzenia.

Na szczęście w coraz większej ilości placówek edukacyjnych kładzie się nacisk na zdrowe odżywianie. Widać to na przykład w asortymencie szkolnych sklepików czy rozmowach z samymi uczniami na temat charakteru przynoszonych przez nich przekąsek.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *